Az egész világ által jó előre lesajnált, harmatgyengének, lelkes amatőröknek,  gólszerzésre is esélytelennek kikiáltott új-Zélandi labdarúgó válogatott pontot szerzett a 2010. évi labdarúgó világbajnokságon. Szakértők és nem szakértők sora (élen a teljesen inkompetens, sztereotípiákból merítő, 90 percen keresztül idegesítően egyoldalú Somos Ákos tévériporterrel) „tévedett” hatalmasat, mikor előre leírták a kiwiket.

A mérkőzésen sokak számára meglepő dolog történt: Új-Zéland nem tele szart rövidnadrággal futott a gyepre. És nem is úgy hagyta el.

Sok mindent megtanultunk ebből a 90 percből. Várhidis elemzés, szemelvények és tanulságok kiwiknek és magyaroknak tovább után.

A klasszikus 3-4-3
Ricki Herbert szövetségi kapitány egy a világ vezető futballjában évtizedek óta ismeretlen formációt alkalmaz a Bahrein elleni pót-kvalifikációs párharc óta: klasszikus 3-4-3-as felállást, rohangáló szélsők nélkül. Láttunk már három védős felállást pl. Maradona argentinjaitól is, de ott a két szél fegyelmezetten visszazár, a támadásoknál pedig a szögletzászlóig tör előre. A kiwiknél a Nelsen-Vicelich-Smith hármas  alkotta ezen a meccsen a védelmet, előttük a szintén védekező specialistákból álló középpályás sor szinte egy vonalban, a védőktől jól elkülönülve állt fel. Igazából ez a formáció egy két soros, hét védős megoldás, amit erre felé bunkernek, vagy sündisznónak szokás hívni, mégis a 90 perc alatt végig igen kulturált megoldásnak tűnt.

A három csatár (Fallon, Smeltz, Killen) pedig nem a manapság ismert egy center  - két szélső leosztásban mozog, hanem egy jóval szűkebb sávban, a védők közé helyezkedve.

A meccs
A meccs első 15 percében szemmel láthatóan a szlovákokat is zavarta, hogy hátezmegmiez; ezt az időszakot új-zélandi mezőnyfölény, és egy-két kapura lövési/beadási kísérlet jellemezte, szerény szlovák részvétellel. A fehérek csatárai a felívelt labdákat igyekeztek egy-két érintéssel (jellemzően fejjel) megjátszani, és kapu felé továbbítani, kevés sikerrel.

Aztán Szlovákia rájött, hogy itt valami fennforgás van, és magához ragadta a kezdeményezést. Többet birtokolták a labdát, a kapura azonban csak elvétve tudtak némi veszélyt jelenteni. A félidő statisztikái nagyjából egyenlő mérkőzésre utalnak: kapuralövések 7-4 a szlovákok javára, kaput eltaláló lövések 2-1 oda, labdabirtoklás 52%-48%.

A második félidőben a szlovákok eggyel nagyobb fokozatban kezdtek, aminek meg is lett az eredménye: az 50. percben egy beadásra Vittek érkezett pontosan, és a hálóba csúsztatott. Elsőre lesnek tűnt, sőt másodikra is.

A hátralévő 40 percben jelentős szlovák fölényt és kétségbeesetten védekező/próbálkozó Új-Zélandot láthattunk. A kiwi kapu többször is veszélyben forgott, egy szépen megjátszott szlovák támadást Reid az utolsó pillanatban, hatalmas helyzetben állított meg tanítani való becsúszásával. Aztán amikor Szlovákia már a végső sípszót várta, jött az új-zélandi feltámadás: a 88. percben egy végre jó beadást Smeltz tiszta helyzetből fejelhetett meg, de rosszul célzott. A hosszabbítás utolsó pillanataiban Winston Reid azonban már nem: Smeltz beadását az elalvó védők közül a hálóba fejelte 1-1

A csapat
Paston kapus főleg az első félidőben rendkívül bizonytalannak tűnt, kifutásoknál, hazaadásoknál meghűlt a vér a szurkolók ereiben egy-két megoldása láttán. A pályára lépő kiwi mezőnyjátékosok a szurkolók által elvárt és elfogadott teljesítményt hozták: masszív védekezés, egyszerű, inkább hátrafelé irányuló passzok, a támadóharmadban gyors, célratörő megoldások. Hiányoznak a váratlan megoldások, egy-egy elleni trükkök, kreatív megoldások.

Védekezésben Nelsen, Vicelich és Smith stabilnak és erősnek tűnt. Középpályán Lochhead és Reid a szélen a védekező stratégiát erősítette, utóbbinak bravúros mentései is akadtak, a gólról nem is szólva. A támadások elsősorban Elliottól (amúgy Pirlosan, mélyről, hosszú passzokkal, felívelésekkel) és Bertostól (akinek még sikeres csele is volt a meccsen!) indultak, elöl pedig a már említett hármas birkózott a szlovák fallal. Wood és Christie csereként állt be, állták a sarat ők is, de sok vizet nem zavartak.

Esélyek
A pontszerzés ellenére a továbbjutás csoda lenne, Paraguay és Olaszország is erősebb, tapasztaltabb, mint az AllWhites. Az azonban már most is látszik, hogy rossz, vagy közepes játékkal (mint amit tegnap mutattak pl.) mindkét csapat alaposan megszenvedhet Új-Zélanddal.

A tanulság
Új-Zéland felmérte saját képességeit, és annak megfelelő, vállalható taktikát és játékrendszert dolgozott ki. Szlovákia, egy európai selejtezőcsoport győztese a rendelkezésre álló 90 perc alatt nem tudott olyan dominanciát felépíteni, ami gólokban mutatkozott volna meg. Elképesztő arcátlanság (lenne) szerencsésnek minősíteni a kiwi pontszerzést, még a hosszabbításos gól ellenére is; aki ANNYIVAL jobb, az rúgjon kettővel többet, bassza meg (©SZ).

Új-Zélandot (és Szlovákiát, Japánt, Szlovéniát, stb.) látva végre le kell vonni a konzekvenciát: meg kell tanulnunk tisztelni az egyszerű, tisztességes futballt. Sztárok nélkül, munkával és szívvel, az erőforrásokat felmérve és okosan beosztva is lehet eredményt elérni.

Parttalan prolicenszes pofázással, azzal nem lehet.

A képeket innen loptuk.
A csapatról többet
itt tudhatsz meg. Meg itt. Meg itt. Meg itt.

14 komment

Címkék: szlovákia ákos új zéland reid döntetlen somos smeltz nelsen 3 4 3

A bejegyzés trackback címe:

https://allwhites.blog.hu/api/trackback/id/tr332084207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Még_mit_nem! 2010.06.15. 19:51:26

Az már alap, h a stúdióban a fitymájukat rengető "urak/hölgyek" úgy szakértőek mint én marslakó, ergo a focihoz sokat nem értenek, csak nagy általánosságokat mondanak és lenézik a kiscsapatokat. Egyébként ha már itt tartunk, a szlovákok nem lesgólt szereztek? Mert akkor tulképp mi nyertünk 0-1re, legalábbis erkölcsileg mindenképpen! :D Go AllWhites! GO!

közlekedő edény 2010.06.15. 20:03:59

Remélem odateszik magukat a következő meccseken, hajrá zéland!

tokyo99 2010.06.15. 20:20:55

Killen mezt akarok! :)
Van már előrehaladás? :)

gall a miklós 2010.06.15. 23:23:21

Azért azt nehéz lenne tagadni, hogy a vébé eddigi legrosszabb játékát láthattuk tőlük. Ezen nem javít az amúgy tényleg idegesítő kommentátor.

louis tinner 2010.06.15. 23:40:09

Gratulálunk a ponthoz! Louis Tinner (Guten Morgen, Afrika!)

D king 2010.06.15. 23:48:17

Gratulálok! De én már meg is írtam régebben hogy Szlovákia ellen gólt szereznek a kiwik (bár akkor pontszerzést nem reméltem). Örülök ennek!!! Így jobb lesz Paraguaynak!
A hülye tótok nagyon ráültek az eredményre...

D king 2010.06.15. 23:54:25

Ja, és tetszik, mert vicces: mindenkinek 1 meccs, 1 döntetlen, 1 pont, 1 rúgott gól, 1 kapott gól. Szexi. :D

közöSÜN 2010.06.16. 00:38:29

Idősebb vagyok, mint szlovákia...

És Hajrá Új Zéland!!!

korlat 2010.06.16. 00:53:33

"aki ANNYIVAL jobb, az rúgjon kettővel többet, bassza meg (©SZ).

Új-Zélandot (és Szlovákiát, Japánt, Szlovéniát, stb.) látva végre le kell vonni a konzekvenciát: meg kell tanulnunk tisztelni az egyszerű, tisztességes futballt. Sztárok nélkül, munkával és szívvel, az erőforrásokat felmérve és okosan beosztva is lehet eredményt elérni."
nagyon igaz!!

Michael Collins 2010.06.16. 07:48:45

A hakát nagyon hiányoltam az elejéről!

dana_hun 2010.06.16. 10:04:24

Utolsó 20 percet láttam, de teljesen egyértelmű volt a meccs is meg a végkimenetel; a szlovákok vezettek uralták a játékot (már gondoltam is hogy mehet a gratuláló email a szlovák ismerősöknek), de aztán hátradőltek.Megnyertük, ennyi, 10 perc alatt nem történik semmi.Ellőtték a labdákat amit kaptak, majd megállítjuk őket. A kiwik viszont nem adták fel! Hajtottak és látszott, hogy egyre több a helyzetük, a szlovákok viszont nem kapcsoltak be újra. Imádkoztam a hosszabbításért és bejött! a szlovákok magukra vessenek!
dana
P.S.:hajrá kiwik!

FlyingKiwi 2010.06.16. 13:53:54

@gall a miklós: Látom kurvára nem értetted, mit akartam itt leírni. Van egy olyan réteg a világ focijában, akikben nem a szép játékot kell keresni, hanem azt, hogy képességeikhez mérten 100%-ot nyújtanak. Ez Új-Zéland esetében megvolt. Ha a magyar válogatott eljut egyszer arra a szintre, hogy ne akarjon jól játszani, hanem csinálja azt, amire alkalmas, akkor lesz esélyünk náha elkapni egy-egy pótselejtezős helyet.
Egyébként ha már gyenge játék: az eléggé sztár portugálok jobban tolták? Vagy csak nekem tűnt rettenetes szarnak ami ott folyt?

csavarhuzo77 · http://csavarhuzo.blog.hu 2010.06.16. 15:46:01

bizony a szlovákok gólja egyértelmű lesről született. somos kommentátor szájából pedig majd kiesett a brindza

Vészmadár · http://foxhole.blog.hu 2010.06.16. 16:01:38

Én valahogy a kedvenc csapatomon kívül mindig is a gyengébbnek rangsorolt, de lelkes, hajtós, lelkét kitevős csapatokat kedveltem. Bekkelnek? Na és? apám, majd pont ők fognak nekirohanni egy jobb képességű csapatnak.
És igenis tetszik az utolsó percig nem adjuk fel mentalitás. Az ázsiai VB-n az írek voltak ilyenek,itt egyenlőre Észak-Korea (a brazilok ellen, szinte szabálytalanság nélkül, ez a nem semmi), és a kiwik voltak ilyenek.
Hajrá Új-Zéland!

Azért egy haka remek lenne az olaszok ellen. Milyen arcot vágnának már...
süti beállítások módosítása