Új-Zéland nem bővelkedik szupersztárokban, ez tény. De vannak legendák, akikre nem csak Óceánia népe emlékszik szívesen vissza.

A legismertebb közülük Wynton (Alan Whai) Rufer, aki 1962. december 29.-én látta meg a napvilágot  svájci édesapja és maori származású édesanyja gyermekeként.

23-szoros új-zélandi válogatott játékos, ez idő alatt fehér mezben 12 találatot húzhatunk a neve mellé, ezzel a teljesítményével nem fér be a TOP10-be. Pedig 1980-tól 17 éven át volt "tökfehér", sőt 1981 után '82-ben is az Év Fiatal Játékosának választották. Ugyanebben az évben az ő gólja tette biztossá a szereplést a 82 világbajnokságon. A felkészülés során találkoztak a magyar válogatottal is, mondjuk akkor is a magyarok nyertek.

Európai karrierje Angliában indult volna, de nem kapott érvényes munkavállalási engedélyt. Így nem lett a Norwich City játékosa, ehelyett kisebb kerülővel kikötött a svájci FC Zürich-nél, ahol '82-től '86-ig 100 mérkőzésen 43 gólt lőtt. Majd átpártolt az FC Aarau csapatához két évre, egy évvel később a 88/89-es idény végét a Grasshoppersnél kupagyőztesként ünnepelte.

Karrierjének csúcsidőszaka az a hat év volt, amelyet a Werder Bremen-nél töltött. A csapat mesterét ekkor Otto Rehhagelnek hívták. 174-szer lépett pályára, 59-szer volt eredményes, kétszeres német kupagyőztes, 1992-ben KEK-győztes , '93-ban német bajnok, egy évre rá német szuperkupagyőztes csapat egyik húzó tagja, valamint BL gólkirály is volt a 93/94-es szezonban, megosztva Ronald Koeman-nal.


 
 

   Majd ellátogatott Japánba egy évre a JEF United Ichihara Chiba csapatához , 54 meccs, 38 gól. Sok csatár megirigyelné ezt a teljesítményt. Ez volt az utolsó éve élvonalbeli klubnál. A következő szezonban Rehhagel invitálásának eleget téve, a Bundesliga II.-ben vitézkedő FC Kaiserslautern csapatához szegődött. Naná, hogy 1997-ben ők nyerték meg a másodosztályt.

Hazatérése után hazai csapatoknál játszott ('97-Central United,'98-North Shore United,'99-2002-FC Kingz). Utóbbi két egyesületnél mint játékosedző is tevékenykedett. Rövid ideig ő edzette az U16-os női válogatottat is. Később akadémiát alapított, ahol több fiatal tehetséget is gondozott.

Rufer, több kiemelkedő futballista társaságában (Pelé, Beckenbauer, Platini) a FIFA Football Committe tagja, valamint tagja a FIFA rasszizmus ellen csoportjának is.

 Háromszor választották Óceániában az ÉV Játékosának (1989,1990,1992). Megkapta az Évszázad Óceániai Futballistája díjat, továbbá érdemrendet kapott az Új-zélandi labdarúgásért végzett munkájának elismeréseként.

Feleségével, Lisával két gyermekük van, Caleb és Joshua. Mindketten profi focisták. Gondolom, sok új-zélandi, japán, német fociőrülttel egyetemben nagyon büszkék Wynton-ra.

Szólj hozzá!

Címkék: foci bl új zéland bajnok kek gólkirály wynton allwhites rufer

A bejegyzés trackback címe:

https://allwhites.blog.hu/api/trackback/id/tr912050935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása