Ma még sokan csak arról tudnak Új-Zéland kapcsán, hogy Ausztrália környékén van. Esetleg azt, hogy ott forgatták a Gyűrűk Urát. Még idejében megosztunk veletek néhány infót, ne akkor kelljen kérdezgetni, amikor 15-én elverjük Szlovákiát, vagy mikor az olaszokat váró nyolcaddöntős csapatnak velünk kell játszani.

Új-Zéland a világ legelszigeteltebb országa. Legalábbis földrajzi értelemben. Közvetlen szomszédja Ausztrália 2000 km-re fekszik. Új-Zéland számos szigetből áll, ebből kettő nagyobb. A hivatalos nyelv az angol és a maori.

Az ország neve maori nyelven Aoteaora, hosszú fehér felhő földje. Ismert nevét Hollandia Zeeland nevű tartományáról kapta. Éghajlata a déli szigeten óceániai és hegyvidéki, az északin szubtrópusi, akárcsak Dél-Afrikában.

Új-Zélandon él a legtöbb röpképtelen madár, mint például a kiwi. Ennek elég prózai okai vannak. Az ember megjelenéséig a szigeteken csak két denevéfaj képviselte az emlősöket, így ellenségük nem lévén elfelejtettek repülni a madarak. A kiwin kívül él még kakapó, weka, takahe a szigeteken, valamint számos más növény és állatfaj, ami máshol fel nem lelhető. Új-Zélandon élt a Moa is, a világ legnagyobb madara.

Különleges helyzete miatt három terület is az UNESCO világörökség részét képezi.13 nemzeti park található az országban.

Új-Zéland a föld egyik legkésőbb benépesült országának. Elsőként a polinéziaiak vádoroltak be, ők hozták létre a maori kultúrát. Majd 1642-ben fedezte fel a világnak Abel Janszoon Tasman holland hajós. Majd jött James Cook az ezerhétszázas évek végén, és feltérképezte a partokat, majd angol birtokká nyílvánította.

Később természetesen ide is elért a kereszténység. A jó keresztények a XIX. században mindent elkövettek, hogy jó útra térítsék a maorikat. Mígnem 1840 február 6-án megköttetett a Waitangi Szerződés, amit ma Új-Zéland alapító okirataként tartanak számon, ebben elismerték a maorik jogait. A főváros először Okiato volt, majd hamarosan Auckland lett. Az új-zélandi parlament először 1854-bn ült össze.

Az ország 1907-ben lett domínium, majd 1931-ben függetlenné vált a Westminstri Statútum által.

Ma kb 4,1 millió lakosa van Új-Zélandnak. Nagyrészük városokban él. A lakosság alig több, mint 14 %-a maori, a többség európai származású. Az áram 80%-át víz, 7 %-át geotermikus erőművekben állítják elő. Igazán zöld ország.

Na első lépésben ennyi pont elég is lesz. Legközelebb folytatjuk!


forrás: ujzeland.co.nz, josephin.tumblr.com, ujzeland.co.nz, magyarok.co.nz

10 komment

Címkék: új vb2010 zéland történelm

A bejegyzés trackback címe:

https://allwhites.blog.hu/api/trackback/id/tr102060022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bozótnéger · http://vadonszava.blog.hu 2010.06.08. 11:07:24

Köszi az összefoglalót.
Érdekességnek még had ajánljak figyelmetekbe egy, Új-Zéland társult államán, a Cook-szigeteken játszódó sztorit:
vadonszava.blog.hu/2010/06/01/egyedul_egy_szigeten_1

odamondó 2010.06.08. 12:50:31

Csavarhuzó te itt élsz? Tervbe van véve nekem is az arra vetődés. Vagy legalább OZba.

Egri Marika 2010.06.08. 15:00:41

Még annyit Uj-Zeelandról, hogy a szociális biztonság ott a legjobb a világon. Azt mondják az az állam jó ahol az öregekről és a gyerekekről megfelelően gondoskodnak. Itt ez megvalósult nem most hanem már évtizedekkel ezelőtt. Kissé konzervativ, még a briteknél is egy fokkal ragaszkodnak a hagyományaikhoz.

FlyingKiwi 2010.06.08. 15:16:03

A maorikról meg annyit, hogy ők az egyik (talán az egyetlen) "egzotikus" nép, akiket a fehér gyarmatosítók nem tudtak leigázni. Az arcoskodásnak békeszerződés lett a vége.

csavarhuzo77 · http://csavarhuzo.blog.hu 2010.06.08. 21:30:28

@odamondó: az még odébb van :) de kedvem már lenne hozzá!

krakenroll 2010.06.09. 06:32:15

Viszont ma már Wellington a főváros, így elég hülyén jön ki ahogy írtad.

csavarhuzo77 · http://csavarhuzo.blog.hu 2010.06.09. 08:54:57

ez így valóban hülyén néz ki. de sebaj, írunk posztot a jelenről is, és korrigáljuk! köszi

odamondó 2010.06.10. 13:32:40

@csavarhuzo77: Francba. azt hittem tud valaki infoval szolgálni :D

Zsolt Botond 2010.06.11. 06:46:11

Üdv! Nagyon hasznos ez a kis ismertető. Gratulálok! Néhány gondolat hozzá. Szerepel: "Új-Z számos szigetből áll, ebből kettő nagyobb". Itt az tünhet ki, hogy a sok apró sziget között van két nagyobbacska. Helyesebben fogalmazva: van két nagy sziget, meg néhány apró. Az Északi-sziget kicsit nagyobb, mint a mai Magyarország, a Déli-sziget meg másfélszerese. A fővárost már más említette. Az egyik hozzászóló szerint a fehér gyarmatosítók nem tudták leigázni a maorikat. Ez szépen hangzik! De mi fehérek a tűzfegyverek birtokában mindenkivel azt csináltunk, amit akartunk! És sajnos meg is tettük! Velük is!
süti beállítások módosítása